ZDROWIE ŻYWIENIE

Ryboflawina i witamina B2 – właściwości, źródła i działanie

ryboflawina

Witamina B2, czyli ryboflawina, tak jak inne witaminy, pełni różne role w naszym organizmie. Dlaczego zatem jej odpowiedni poziom jest istotny i jak go sobie zapewnić? Witamina B2 – w czym jest, właściwości i działanie.

Spis treści:

Zobacz też: Witamina B6 – nadmiar niedobór pirodyksyny

Ryboflawina – właściwości

Witamina B2 pełni istotne role w organizmie człowieka. Aby jednak prawidłowo dostarczać jej organizmowi, trzeba poznać jej właściwości. Istotne znaczenie ma m.in. to czy rozpuszcza się w wodzie, czy w tłuszczach albo czy jest odporna na światło i działanie wysokich temperatur.

Witamina B2 – właściwości:

  • W stanie wolnym jest żółtym lub pomarańczowym proszkiem.
  • Jak większość witamin jest rozpuszczalna w wodzie. Sprawia to, że przy nadmiernym jej spożyciu, zostaje ona po prostu wydalona z moczem, nie czyniąc szkód dla organizmu.
  • Jest odporna na działanie wysokich temperatur, a więc podczas gotowania nie dochodzi do dużej jej utraty z pożywienia.
  • Może ulegać wypłukiwaniu z żywności, więc zaleca się pokarmy bogate w ryboflawinę gotować w małej ilości wody.
  • Łatwo rozkłada się pod wpływem światła słonecznego.
  • W przypadku przedawkowania zmienia barwę moczu na ciemnożółty.

Na co ma wpływ witamina B2?

Większość ludzi nie zdaje sobie sprawy w jak wielu procesach w naszym organizmie bierze udział ryboflawina. Zazwyczaj mówi się tylko o jej działaniu na pojedyncze dolegliwości – witamina B2 na zajady, włosy czy paznokcie. Jakie jest jednak jej pełne znaczenie dla naszego organizmu?

Witamina B2 – właściwości prozdrowotne:

  • Wspomaga pracę narządu wzroku i chroni przed zaćmą, ponieważ odpowiada za transport tlenu w soczewce oka.
  • Bierze udział w przemianach aminokwasów i lipidów, co jest niezbędne dla pozyskiwania i magazynowania energii.
  • Uczestniczy w wytwarzaniu komórek odpornościowych.
  • Wzmacnia działanie insuliny.
  • Obniża poziom homocysteiny, obniżając tym samym ryzyko chorób układu krążenia.
  • Wspomaga działanie układu nerwowego.
  • Jest niezbędna do wydzielania kortyzolu o właściwościach przeciwzapalnych.
  • Wzmacnia działanie przeciwutleniaczy.
  • Leczy zmiany skórne – witamina B2 na zajady, trądzik, łuszczycę.
  • Wspomaga leczenie migreny.
  • Bierze udział w metabolizmie żelaza.
  • Wspomaga walkę z depresją, poprawiając samopoczucie chorych i chroniąc przed depresją poporodową.
  • Zmniejsza ryzyko raka odbytu, okrężnicy i jelita grubego u kobiet.

Źródła witaminy B2

Ryboflawina ma duże znaczenie chociażby dla prawidłowego funkcjonowania naszego wzroku, produkcji kortyzolu czy przemiany aminokwasów i lipidów. Nie ulega więc wątpliwości, że jest ona ważna dla naszego organizmu. Pozostaje zatem zadać pytanie: witamina B2 – w czym jest i jak zapewnić sobie jej odpowiedni poziom w organizmie?

Źródła witaminy B2:

  • mleko i jego przetwory – sery, jogurty, kefiry
  • jaja
  • drób
  • wołowina, wieprzowina
  • wątróbka wieprzowa lub drobiowa
  • tłuste ryby, np. łosoś, makrela, pstrąg
  • pełnoziarniste pieczywo
  • kasze: gryczana, jaglana
  • nasiona roślin strączkowych
  • migdały, orzechy włoskie, nasiona dyni, sezamu, słonecznika
  • awokado, banany, truskawki
  • grzyby
  • zielone części warzyw, w tym szpinak
  • drożdże

Jak widać bogatym źródłem witaminy B2 są produkty pochodzenia zwierzęcego, jednak nawet osoby na diecie wegańskiej są w stanie zadbać o odpowiednią podaż witaminy B2 w pożywieniu. Jeśli jednak nie możemy zapewnić sobie odpowiedniego jej poziomu, szczególnie w stanach zwiększonego zapotrzebowania, warto rozważyć suplementację ryboflawiny.

Kiedy wzrasta zapotrzebowanie na ryboflawinę?

O ile osobom zdrowym łatwo jest zapewnić sobie dostarczenie wystarczającej ilości witaminy B2 w diecie, o tyle przy różnych schorzeniach i szczególnych stanach organizmu, nie jest to takie proste. Warto rozważyć suplementację ryboflawiny w sytuacji, gdy w organizmie wzrasta zapotrzebowanie na tę substancję.

Kiedy wzrasta zapotrzebowanie na witaminę B2?

  • w okresie intensywnego wzrostu,
  • podczas dużego wysiłku fizycznego,
  • w stanach intensywnego lub długotrwałego stresu,
  • w okresie ciąży i karmienia piersią,
  • po oparzeniach,
  • przy nadczynności tarczycy,
  • w schorzeniach jelit i wątroby,
  • przy długotrwałych biegunkach,
  • w długotrwałych stanach gorączkowych,
  • przy różnego rodzaju chorobach przewlekłych,
  • po odniesieniu poważnych obrażeń.

Ryboflawina, a więc witamina B2 pełni w organizmie człowieka liczne funkcje. Uczestniczy m.in. w przemianach aminokwasów i lipidów, transporcie tlenu w soczewce oka czy produkcji kortyzolu. Jej odpowiedni poziom jest ważny chociażby dla prawidłowego funkcjonowania wzroku, układu krążenia, pozyskiwania energii oraz dobrego stanu skóry i błon śluzowych. Warto zatem dbać o odpowiednią podaż witaminy B2 w diecie, a w sytuacjach zwiększonego zapotrzebowania, rozważyć jej suplementację.

Similar Posts

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *