ZDROWIE ŻYWIENIE

Czym jest dieta cukrzycowa i co można jeść?

dieta cukrzycowa

Wśród wielu sposobów regulacji stężenia glukozy we krwi, dieta cukrzycowa jest jednym z bardziej istotnych. A to dlatego, że może być wykorzystywana jako forma profilaktyki, by zapobiegać takim dolegliwościom jak próchnica, miażdżyca czy zawały. Ponadto jadłospis skonsultowany z lekarzem potrafi łagodzić przebieg samej choroby.

Spis treści:

Zobacz też: Cukrzyca ciążowa – objawy, leczenie, czy jest niebezpieczna dla dziecka?

Jak wygląda dieta cukrzycowa?

Powinno się ją wprowadzić przed lekami, bo może znacząco zmniejszyć konieczne do przyjmowania dawki insuliny. Stąd warto jak najwcześniej wiedzieć, o co w niej chodzi. Jej główne wskazania to:

  • 5-7 posiłków dziennie

Niezależnie, czy to cukrzyca ciążowa, typu I czy II, jedzenie o ustalonych porach małych porcji jest korzystne i chroni przed skokami stężenia glukozy.

  • Dyscyplina kaloryczna

Pozwala ograniczyć spożywanie cukrów i przetwarzanych na nie tłuszczy.

  • Określony indeks glikemiczny

Należy zwracać na niego uwagę, by był niski, ale jednocześnie nie doprowadzał do hipoglikemii.

  • Odpowiednia zawartość witamin

Najważniejsze są te z grupy B, zwłaszcza B7 – biotyna i B9 – kwas foliowy, niezbędny dla prawidłowego rozwoju płodu, gdy to dieta cukrzycowa w ciąży. A także naturalne przeciwutleniacze, czyli C i E, wzmacniające odporność, poprawiające kondycję skóry czy chroniące przed nowotworami.

  • Dostarczanie minerałów

Nie wolno zapominać o magnezie, który zwiększa odporność na stres, jaki mógłby wywołać skok cukru we krwi. Równie ważny jest cynk, bo choć organizm nie potrzebuje go w dużej ilości, to buduje on ok. 200 enzymów, więc warunkuje przebieg wielu reakcji. Chrom, z kolei, wpływa korzystnie na metabolizm glukozy.

Dieta cukrzycowa – co jeść

Choć najważniejsze jest przestrzeganie zaleceń dietetyków i lekarzy co do proporcji, to listę wskazanych produktów można traktować w sposób uniwersalny.

  • Pieczywo pełnoziarniste

Podczas gdy białe dostarcza pustych kalorii, ciemne pieczywo jest bogatym źródłem błonnika i witamin.

  • Płatki owsiane

Dostarczają energii na cały dzień i dają uczucie sytości.

  • Chude mięso

Szczególnie gotowane na parze, stanowi niskokaloryczny obiad, który uzupełni niedobory białek. Dieta cukrzycowa w ciąży nie może obyć się bez niego (lub równie wartościowych zamienników wegańskich), bo dziecko potrzebuje aminokwasów egzogennych do prawidłowego rozwoju.

  • Ryby

Wiele z nich dostarcza zdrowych dla mózgu nienasyconych kwasów tłuszczowych w małej liczbie kalorii.

  • Jaja

Jako że mają zerowy indeks glikemiczny, można je jeść w dużej ilości. Idealnie nadają się do zapełnienia żołądka, a przy okazji dostarczają niezbędnych białek.

  • Produkty mleczne

Dyscyplina kaloryczna jest istotna, gdy zalecona zostanie dieta cukrzycowa. Co jeść z nabiału w tym przypadku? Produkty o niskiej zawartości tłuszczu.

  • Warzywa

Wśród nich codziennie trzeba dokonywać rozsądnych wyborów, by nie przekroczyć zalecanej liczby kalorii. Bez ograniczeń można spożywać sałatę czy zielone ogórki, które mają niską wartość odżywczą i indeks glikemiczny, ale należy uważać np. z pomidorami.

  • Owoce

Cukrzyca ciążowa jest o tyle uciążliwa, że nie wyklucza zachcianek przyszłej mamy. Jeśli najdzie cię apetyt na coś słodkiego, lepiej sięgnij po owoce niż czekoladki.

  • Woda

Co prawda pije się ją, a nie je, ale to bardzo ważne, by organizm był odpowiednio nawodniony. Poza tym, słodzone napoje dostarczają zbyt wielu kalorii.

Dieta cukrzycowa jest sposobem profilaktyki i leczenia, który umożliwia zmniejszenie koniecznych do przyjęcia dawek insuliny. Pozwala też zapobiegać gwałtownym zmianom stężenia cukru we krwi. Dlatego tak ważne jest przestrzeganie zaleceń lekarskich, z których kluczowe są dyscyplina kaloryczna i odpowiedni indeks glikemiczny.

Similar Posts

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *